Teorija 5 elemenata

„Sve što postoji u ljudskom tijelu, postoji i u univerzumu, a sve što postoji u univerzumu, postoji u ljudskom tijelu“

Prema taoističkoj filozofiji, sve pojave u prirodi i sve što postoji svrstano je u pet elemenata. To su drvo, vatra, zemlja, meta i voda. Ovi elementi ne samo da grade materijalne strukture, već stvaraju i prirodne zakone koji upravljaju promjenama žive i nežive materije. Svakom od ovih elemenata odgovara određeno doba godine, strana svijeta, okružje i određeni organi ljudskog tijela, emocije, boja, okus, zvuk....

  • Drvu odgovara proljeće i simbolizira rast i razvoj, rađanje energije. Zelena boja, kiseli okus, vjetrovito okružje...
  • Vatri odgovara ljeto i simbol je kulminacije Yanga. Crvena boja, gorki okus, toplo okružje...
  • Zemlji odgovara kasno ljeto, predstavlja centar i sadrži sve elemente. Žuta boja, slatki okus, vlažno okružje...
  • Metalu odgovara jesen i predstavlja kompaktnost i koncentraciju, simbolizira rad. Bijela boja, ljuti okus, suho okružje...
  • Vodi odgovara zima i simbol je kulminacije Yina. Tamno plava do crna boja, slani okus, hladno okružje...

U toku svakog dana postoji vremenski period koji odgovara nekoj sezoni. Tako proljeće odgovara periodu ranih jutarnjih sati do sredine jutra. Ljeto  je period od sredine jutra do sredine dana, kasno ljeto  odgovara sredini dana, jesen periodu poslije ručka i ranog predvečerja. Zima je noć.

Na teoriji pet elemenata zasniva se dijagnostika i terapija prema kineskoj medicini. Osnovu kineske medicine u teoriji pet elemenata, čini Yin i Yang energija. Ove dvije energije se međusobno smjenjuju i dopunjuju. Ravnoteža pet elemenata održava ravnotežu Yina i Yanga, što  omogućava pravilno funkcioniranje stvari i pojava u prirodi. U čovjeku se ravnoteža Yin i Yang energije očituje u vidu parnih solidnih i šupljih organa. Svaki od solidnih organa ima svoj par u šupljim organima. Oni se neprekidno mijenjaju u skladu s prirodnim kretanjima, te ovise o vanjskim i unutarnjom stanjima čovjeka.

Sve pojave u prirodi podliježu stalnim promjenama. Tako imamo ciklus rađanja i stvaranja u prirodi, prema kojemu  svaki od ovih pet elemenata utiče na stvaranje sljedećeg elementa. Drvo kada gori stvara vatru, vatra kad sagori stvara zemlju, iz zemlje se pak vadi metal, metal je topiv poput vode koju i stvara, a voda pak omogućava rast drveta. I tako smo na kraju, a istovremeno na novom početku. U ljudskom organizmu ovaj ciklus promatramo kroz odnos  solidnih Yin i šupljih Yang organa.

  • Yin  organi; rad jetre utiče na rad srca, rad srca utiče na rad slezene i gušterače, slezena i gušterača utiču na rad pluća, pluća na rad bubrega, a bubrezi na jetru.
  • Yang organi; rad žuči utiče na rad tankog crijeva, tanko crijevo na želudac, želudac utiče na rad debelog crijeva, debelo crijevo utiče na rad mokraćnog mjehura, mokraćni mjehur na rad žuči.

Istovremeno u prirodi u i čovjeku odvija se i ciklus koji podrazumijeva razaranje i smrt onoga što je nastalo s ciklusom rađanja i stvaranja.  Prema ovom zakonu svaki od ovih pet elemenata koči drugi u nizu element koji dolazi iza njega, tako da ne dopušta da jedan element prevlada nad drugim. Vatra topi metal, zemlja upija vodu, metal siječe drvo, voda gasi vatru, drvo pokriva zemlju. Ovaj ciklus također nam objašnjava uzajamne odnose pojedinih organa.

  • Bolesno srce ugrožava rad pluća, bolesna slezena i pankreas ugrožavaju rad bubrega, bolesna pluća ugrožavaju rad jetre, bolesni bubrezi ugrožavaju rad srca, bolesna jetra ugrožava rad slezene i gušterače
  • Poremećaji tankog crijeva dovode do poremećaja debelog crijeva, bolestan želudac ugrožava mokraćni mjehur, poremećaj debelog crijeva ugrožava žuč, bolestan mokraćni mjehur ugrožava tanko crijevo, bolesna žuč ugrožava želudac

Svi ti međusobni odnosi i djelovanja imaju zadatak da održavaju ravnotežu u okolini, fizičkom, energetskom i psihičkom tijelu, te životu općenito.

Kvantne tvrdnje i teorije, još dodatno nam daju uvid i potvrdu energetske povezanosti svih elemenata u nematerijalnom i materijalnom Svemiru. Makrokozmos u mikrokozmosu i obrnuto. Čovjek se sastoji od vidljive (fizička) i nevidljive energije (mentalno-emotivna razina), dimenzijama zdravlja rukovodi uzročna razina poremećaja koja se uvijek događa na suptilnijim razinama. Nešto što je uzrok uvijek je uvijek ispred, kako ispred elementa od sljedećeg u nizu, tako i na mentalno-emotivnoj razini ispred fizičke.

Quantec je uređaj koji prenosi vibracije između živih organizama i računala. Vibracije su svjesne namjere, a svijest je povezana s vibracijama. Djelovati sa Quantecom na najsuptilnijoj razini jedan je od načina balansiranja pet elemenata.

Prikaz pokazuje različite odnose između tijela i uma, te njihovu povezanost sa svakim organom


 

Kvantni kôd na Facebooku!

Znanost i Novost

poboljšajte kvalitetu života i ubrzajte spiritualnu evoluciju  
INTENZIV GNOZE s Alternativnom Tehnikom metoda Spiritualne Tehnologij
Quantec je otvoreni sistem, što omogućuje svakom praktičaru da kr
Kozyrevo ogledalo (Kozyrev mirror) je uređaj konkavnog oblika, naprav
DP4 – Duboki PEAT četvrte razine razvio je Živorad Mihajlović S
Na putu samoostvarenja, praktičar se mora prije ili poslije suočiti
DINAMIZMI I HIJERARHIJA CILJEVA Sve naše težnje, nedostaci, mane
Univerzalni Proces kombinacija je Alternativne Tehnike koju koristimo
Između energetskog i magnetskog polja čovjeka i Zemlje postoji staln
Ono što nismo u stanju logički objasniti, oduvijek smo svrstavali u

Predbilježite se za obavijesti

Vaši će osobni podaci biti pohranjeni u e-adresar stranice Kvantni kod sve dok je ova privola aktivna, odnosno dok god ju ne povučete.
molim odgovorite zbog zaštite servera: 2+3=
Ime:
Email: